Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam bude směřovat ČR po parlamentních volbách?

Den po volbách do Poslanecké sněmovny spekulují jak občané, tak politologové a novináři, jak bude vypadat budoucí vláda a především se řeší otázka, kdo bude ochoten jít do vládní koalice s hnutím ANO. 

Již včerejší večerní debata lídrů politických stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny, v České televizi naznačila určité možnosti.

Neméně důležitá je otázka, jak bude vypadat samotné směřování České republiky pod vedením Andreje Babiše, a to především ve vztahu k Evropské unii. Chápaní politiky Andrejem Babišem je čistě pragmatické a populistické. Hodnotové prvky morálního a právního charakteru nejsou u něj prioritní. Snad i proto bylo hnutí ANO schopno oslovit značnou část české společnosti, neboť ani pro ni nejsou tyto atributy tak důležité. Navíc je česká společnost i lehce manipulovatelná, což mistrně ovládá Miloš Zeman, a ukazuje to nakonec i včerejší volební výsledek. Úspěch xenofobní strany SPD Tomia Okamury je toho dostatečným důkazem. Česká společnost je ve své podstatě velice konzervativní a nedůvěřivá ke všemu cizímu, což ilustruje skutečnost, že vedle Řeků máme nejskeptičtější postoj k Evropské unii. Proto se téměř všechny politické strany v předvolební kampani, až na vzácné výjimky jako byla třeba TOP 09 nebo STAN, předháněli v tom, jak se vymezovat vůči EU. Nebyla proto ani náhoda, že v takzvané „Smlouvě Andreje Babiše s občany ČR“ pan Babiš zdůrazňuje, že pod jeho vedením nepřijme ČR žádné ilegální migranty ani Euro jako naši měnu. To jsou postoje, které určitě české voličstvo rádo vzalo na vědomí, otázka druhá však je, jak na tuto argumentaci budou reagovat nejen v Bruselu, ale především význační evropští politici. Českou současnou mentalitu lze charakterizovat, na což upozorňoval již Václav Havel, provinčností myšlení, které spočívá v tom, že nás v podstatě moc nezajímá, jak nás vnímá vnější svět. Je to velký handicap, neboť nás to vyřazuje ze hry právě v dnešním globálním dění. Chování našich politiků na půdě evropských institucí je často velice trapné a nedůstojné, lze jen připomenout nedávný výstup Miloše Zemana před Parlamentním shromážděním Rady Evropy nebo výstupy Milana Chovance na půdě EU. Chápaní EU, a to jak u občanů, tak i u českých politiků, je převážně oportunní. Pokud máme z evropského společenství prospěch, dobře, ale nechtějte po nás, abychom my byli s někým nebo s něčím solidární. Západní společnost chápe EU především jako společenství, které spočívá v uznávání a dodržování určitých hodnot, které jsou ztělesňovány především lidskými právy a demokratickým právním řádem. Pokud nepřijmeme tyto atributy za své, a to nejen formálně a deklaratorně, ale z přesvědčení, nemůžeme patřit k Západu, který je vybudován právě na těchto hodnotách.

Andrej Babiš občany jak ve „Smlouvě“, tak i včera před televizními kamerami, ujistil, že je proevropský a pro „jednotnou Evropu“. To je pěkná rétorika, ale současně je to i protimluv, když mluví o jednotné Evropě, ale současně odmítá Euro. Tento týden v Bruselu prohlásil francouzský prezident Macron, že Francie a Německo nebude nikoho nutit držet krok s předními státy EU. Jinými slovy vyjádřeno, kdo nebude stát v integraci EU v první řadě a nebude schopno hájit hodnoty západní civilizace, zaostane a nebude se pak ani podílet na rozhodování o zásadních otázkách směřování EU v budoucnu. Pro nás to znamená, že pokud nebudeme ochotni i přes naše dobré ekonomické výsledky převzít Euro, budeme vyřazeni z rozhodovacích grémií a budeme v budoucnu, vyjádřeno ve sportovním žargonu, hrát v rámci EU jen druhou ligu. Proto by bylo pro naši zemi dobré, aby pragmatik Andrej Babiš i ostatní čeští politici přehodnotili svůj postoj k EU a jeho měně a měli odvahu nás zařadit tam, kde by dle mého názoru mělo být naše místo.      

Autor: Jaroslav Vondráček | neděle 22.10.2017 21:44 | karma článku: 9,40 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Jaroslav Vondráček

Vracíme se „k vládě lidu“?

Relativně klidnou českou politickou hladinu rozčeřila v minulých dnech kauza kancléře Mynáře ohledně jeho aktivit vůči justici a vystoupení JUDr. Baxy před sněmovním podvýborem pro justici a soudní samosprávu.

29.1.2019 v 19:05 | Karma: 32,70 | Přečteno: 1865x | Politika

Jaroslav Vondráček

Nezpronevěřili jsme se odkazu 28. října 1918 ?

V těchto dnech si připomínáme sté výročí založení Československého státu. Při této příležitosti vychází v tisku články a ve veřejnoprávní televizi můžeme sledovat nesčetné programy k danému tématu.

27.10.2018 v 19:32 | Karma: 9,63 | Přečteno: 217x | Politika

Jaroslav Vondráček

Máme „české Palermo“?

Jak česká média, tak i veřejnost povětšinou vnímají provedenou policejní reorganizaci v roce 2016 jako koaliční souboj mezi ČSSD a hnutím ANO.

5.2.2017 v 21:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 776x | Politika

Jaroslav Vondráček

Fatální selhání ministra vnitra Chovance

To, co se v posledních dnech děje uvnitř Policie ČR, nemá od doby ministra vnitra Ivana Langera, který v roce 2003 zlikvidoval finanční policii, obdoby.

10.6.2016 v 14:48 | Karma: 40,20 | Přečteno: 2556x | Politika

Jaroslav Vondráček

Omluva pana Ovčáčka nestačí….

Stalo se něco neskutečného, pán Hradu se prostřednictvím svého mluvčího pana Ovčáčka omluvil. Omluva následovala poté, co se ve veřejných médiích objevila zpráva, že včera na Hradě policista zakázal zpívat skautům českou hymnu.

25.4.2016 v 15:03 | Karma: 27,11 | Přečteno: 907x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

Prodej bytu 2+kk/B, 60m2, Benátky nad Jizerou, okr. Mladá Boleslav
Prodej bytu 2+kk/B, 60m2, Benátky nad Jizerou, okr. Mladá Boleslav

Marie Krupičkové, Benátky nad Jizerou - Benátky nad Jizerou II, okres Mladá Boleslav
4 450 000 Kč

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
Jsem právník, působící jako advokát a externí pedagog na PF UK v Praze, kde učím švýcarské ústavní a správní právo. Značnou část svého života jsem strávil ve Švýcarsku, kde jsem rovněž vystudoval právnickou fakultu v Bernu a odkud jsem se následně před 10 lety vrátil zpět do ČR.

Seznam rubrik